Lighuisje historische route

Een vrijstaand houten lighuisje op het terrein van het voormalig Sanatorium Hornerheide. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Th. J. Geerts uit Zevenaar en dateert van 1928.

In de beginjaren werd het ‘tuinhuisje’ gebruikt om patiënten de mogelijkheid te geven overdag eens ergens anders te liggen. Later werden zusters die de verpleging en verzorging van de zieken op zich namen en daarbij een tuberculosebesmetting hadden opgelopen in dit lighuisje behandeld. Hier konden ze optimaal van licht en lucht profiteren.

lighuisje1 kopie_0.jpg

Het houten lighuisje is afgedekt met een schilddak met riet en een reeks nokpannen. Onder de dakrand is een decoratieve horizontale band van zigzag-houtwerk aangebracht. De linker- en rechterzijgevel zijn voorzien van twee twaalf-ruits venstertjes. In de achtergevel bevinden zich drie twaalf-ruits venstertjes.Het pand is representatief voor een episode in de geschiedenis van de gezondheidszorg, die van de medische strijd tegen tuberculose. De situering van het lighuisje, te midden van geboomte, draagt bij aan de historische zeggingskracht en daadwerkelijke ervaring van de oorspronkelijke functie van het bouwwerk.

Tentoonstelling

Ciro, gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische longaandoeningen, is in 2019 eigenaar van het lighuisje geworden en heeft het ingericht met een kleine tentoonstelling.