Kunsthistorische route

Vanwege het 100-jarig bestaan is de Artwalk dit jaar extra speciaal. Met behulp van speciale bebording wordt u geïnformeerd over onze rijke historie. Hieronder vindt u enkele highlights.

 

Boskapel

De kapel was het middelpunt van het sanatorium en een oord van rust voor de bewoners. Ciro is sinds 2018 eigenaar van de kapel en gebruikt deze als multifunctionele ruimte.
 

Lighuisje

Tuberculosepatiënten gebruikten het lighuisje om even in een andere omgeving te zijn en toch optimaal van licht en lucht te kunnen profiteren. Later werd het lighuisje gebruikt om verpleegkundigen die zelf tbc hadden opgelopen te verplegen. Tegenwoordig is het een rijksmonument en ingericht als tentoonstelling.
 

Mariapaviljoen

In het Mariapaviljoen kuurden vrouwelijke tbc-patiënten weken, maanden, soms zelfs jaren onder strenge rust.
 

Rijke natuur

De Hornerheide was lang het gebied geweest waar herders met hun schapen rondtrokken. Al in het begin van de 20e eeuw had de gemeente Horn er dennenbomen geplant. Die groeiden snel en konden stuthout leveren voor de opkomende mijnindustrie. De plaats van het sanatorium was daarom goed gekozen. Een natuurgebied met veel afwisseling en met de nodige rust.

 

Benieuwd naar meer historie? U bent van harte welkom. De Artwalk is van ma t/m do van 8.00 tot 20.00 uur en van vr t/m zo van 8.00 tot 18.00 uur te bezoeken. De route start bij de Boskapel op het terrein van Ciro.