Over Ciro

Ciro is een kennis- en behandelcentrum gespecialiseerd in chronische longaandoeningen zoals COPD en astma, hartfalen en slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen.

 

De integrale behandelingen bij Ciro worden helemaal op maat samengesteld, zodat het complete programma aansluit op de behoefte van de patiënt. Om dit te realiseren werken zorgverleners van verschillende disciplines intensief samen: van verpleegkundige tot ergotherapeut, van diëtist tot specialist ouderengeneeskunde en van longarts tot psycholoog of fysiotherapeut. De patiënt maakt deel uit van dit team van specialisten zodat het beste resultaat kan worden behaald. Zo wordt iemand weer specialist van zijn eigen leven. 

 

Een stukje geschiedenis

Op 7 mei 1921 werd het R.K. Limburgsche Groene Kruis Sanatorium in Horn opgericht om tbc-patiënten te behandelen. Vanwege de vaak langdurige opnames ontstond er een capaciteitsprobleem. In de periode 1945-1949 werd de capaciteit flink uitgebreid tot in totaal zo’n 500 bedden. Intussen ontstonden nieuwe behandelmogelijkheden. Dankzij de toenemende inzet van longoperaties en tuberculostatica nam de vraag naar bedden voor tbc-patiënten af. In de jaren 50/60 bracht de delving van steenkool welvaart in Limburg. De blootstelling aan mijnstof eiste echter een hoge tol; er kwamen steeds meer patiënten met stoflongen. Vanaf 1970 verschoof de patiëntgroep weer. Ditmaal onder invloed van de veranderde rookgewoonten na de Tweede Wereldoorlog. Het voormalig sanatorium richtte zich sindsdien volledig op de behandeling van chronische long en luchtwegaandoeningen. Vanaf 1985 werkte Astmacentrum Hornerheide – zoals de organisatie inmiddels heette – steeds intensiever samen met ziekenhuis Maastricht en Rijksuniversiteit Limburg. Innovatie, onderzoek en kennisontwikkeling kreeg een steeds voornamere plek in de organisatie. In 2005 werd de naam veranderd in Ciro (Centrum voor Integrale Revalidatie Orgaanfalen) en in 2010 werd de samenwerking met Maastricht UMC+ juridisch verankerd. Sindsdien werd kennis van diagnose en behandeling van patiënten met complex chronisch orgaanfalen nog intensiever ontwikkeld en gedeeld. 

 

100 jaar gespecialiseerde longzorg

En nu in 2021 bestaat onze organisatie 100 jaar en zijn we veranderd van sanatorium naar innovatief kennis- en behandelcentrum. Al een eeuw is er gespecialiseerde longzorg hier op het terrein in Horn. Deze bijzondere verjaardag valt net in een jaar waarin we niet echt samen kunnen vieren door de wereldwijde pandemie; een virus dat nota bene leidt tot luchtwegklachten. COVID-19 heeft de flexibiliteit van Ciro weer laten zien. Afgelopen jaar hebben we 32 bedden vrijgemaakt om corona-patiënten op te vangen die de acute fase voorbij waren om zo de ziekenhuizen te ontlasten. Ondertussen zijn alle zeilen bijgezet om de behandeltrajecten van onze patiënten weer zoveel mogelijk doorgang te laten vinden; veilig en verantwoord. Het jaar 2021 staat voor ons niet alleen in het teken van 100 jaar longzorg, maar ook in het teken van renoveren en bouwen. Een verouderd deel van het gebouwt is gesloopt en daarvoor in de plaats komen 37 eenpersoonskamers met eigen sanitair. Met respect voor het verleden bouwt Ciro letterlijk en figuurlijk aan de toekomst. Zo gaan we vooruit in de tijd.

Meer informatie over Ciro