Boskapel historische route

De voormalige Boskapel, een vrijstaand houten kerkje op het terrein van het voormalige Sanatorium Hornerheide, dateert van omstreeks 1927. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Th.J. Geerts uit Zevenaar. Het kerkgebouw was specifiek bedoeld voor de tuberculosepatiënten die in het sanatorium werden behandeld.

De kapel met twee torens was ingericht naar de mode van de tijd, geïnspireerd door de gotiek, met een hoofdaltaar voorzien van een hoog retabel en een zijaltaar, en met de nodige heiligenbeelden. Bij de verbouwing omstreeks 1995 werd de sacristie verplaatst van de achterzijde van de kapel naar de zijkant. Verder werd de halfronde koornis vervangen en in eenheid gebracht met de strakke lijn van het geheel. De kerkbanken werden vervangen door stoelen. Het klokkentorentje van de voormalige kapel van de zusters kreeg een plaats boven op het dak.

 

Kapel.jpg

Het toegepaste bouwmateriaal is witgeverfd hout. De bakstenen plint dateert uit 1991. De zadeldaken en lessenaarsdaken zijn afgedekt met rode muldenpannen. Het dak wordt bekroond met een kleine klokkentoren met spits dak. In de topgevel bevindt zich een houten kruis onder een kapje, met daarboven een rond glas-in-loodvenster. De vensters hebben een kleine roedeverdeling en zijn voorzien van glas-in-loodramen met witte en gele ruiten, de kleuren van het Vaticaan.

kapel1.jpg

De daken van het middenschip en de zijbeuken zijn uitgevoerd als een open houten dakconstructie rustend op houten kolommen. Het oksaal is voorzien van een houten balustrade. Daarachter rusten drie spitsbogen op twee houten kolommen.

Kapel6.jpg

Het kerkgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling van rooms-katholieke kerkgebouwen in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Het gebouw bezit bovendien architectuurhistorische waarde, zowel vanwege het architectonisch ontwerp als het bijzondere materiaalgebruik.

Kapel4.jpg

De Boskapel was een centraal punt van het sanatorium. Voor een stil gebed, voor de zondagse mis, voor uitvaartmissen en feestelijke vieringen was het een rustpunt voor de bewoners. In 2018 is Ciro, gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische longaandoeningen, eigenaar van de kapel geworden. Ze is nu in gebruik als multifunctionele ruimte.

Kapel5.jpg